Geen lichthinder

Sportveldverlichting – lichthinder in de omgeving

Hoge masten vangen veel wind

Er is in de laatste jaren geen sport zo snel gegroeid als padel. Zoals wij geschreven hebben in ons artikel: Padelbanen verschijnen door het hele lander is bijna geen regio te bedenken waar geen padelbanen te vinden zijn. Aan de ene kant is dat natuurlijk goed nieuws. Padel is een leuke en toegankelijke sport waar veel mensen plezier aan hebben. Van kinderpartijtjes en familie-uitjes, tot ware passie en topsportniveau. Helaas is er een keerzijde aan deze gestage groei. De populariteit is sneller gegroeid dan de regulaties rondom het bouwen van padelbanen. Zo hebben padel- en tennisverengingen veelal te kampen met klachten uit de omgeving vanwege geluidsoverlast. En zijn er ook klachten over de verlichting van de padelbanen.  

Sportveldverlichting zonder lichtoverlast

Padelverlichting is tot stand gekomen met de missie om de kwaliteitstandaard van de huidige padelbaan verlichting naar een hoger platform te brengen. Een van de speerpunten is natuurlijk het aanpakken van lichtoverlast. Wij zien graag dat padel kan blijven groeien in Nederland. Daarom hebben wij de handen uit de mouwen gestoken om LED verlichting voor padelbanen te ontwikkelen die rekening houdt met de omgeving. De LED armaturen van Padelverlichting zijn ontworpen met een speciale lenstechniek. Zo bent u bij voorbaat beter beschermd tegen eventuele aanpassingen van de normering door de Nederlandse Padelbond, de KNLTB, of nieuwe wetgevingen.

De lens is namelijk asymmetrisch, waardoor het licht zo wordt verbogen dat het alleen maar naar de banen schijnt. Verder kunnen de LED armaturen hierdoor ook horizontaal geplaatst worden. Bij de huidige sportveldverlichting zie je vaak terug dat de armaturen in een hoek geplaatst zijn, waardoor een groot gedeelte van het licht ook naar buiten schijnt. De horizontaal geplaatste armaturen met de asymmetrische lens van Padelverlichting hebben dit probleem nagenoeg niet. Het licht schijnt maar door tot een paar meter buiten de baan en de lichtsterkte neemt buiten de banen snel af. Dit om lichtvervuiling te voorkomen. 

Ook padellers geen last van het licht

Een fijne, en belangrijke, bijkomstigheid van deze speciale lenstechniek is dat ook zowel de spelers als de toeschouwers bijna geen verblinding ervaren. Ongeacht hun positie op of rondom het veld. Het werd bijna als een gegeven genomen dat de spelers soms even tegen het licht in moesten kijken en op die manier verblind konden worden. De spelers van Tennisvereniging H.T.C. Santana Hoogkarspel geven echter aan nu beter te weten. Eén van de twee padelbanen op locaties was namelijk voorzien van de armaturen van Padelverlichting. Dit werd als zo prettig ervaren dat de spelers aangaven alleen nog maar op de nieuwe baan te willen spelen. Uiteraard is nu ook de andere baan voorzien van de nieuwe armaturen.

Meer weten over het verlichten van padelbanen? Bekijk onze gespecialiseerde LED armaturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.