Wetgevingen en Eisen KNLTB Padel banen

Vereisten lichtsterkte

De KNLTB heeft bepaalde lichtnormen vastgesteld aan welke voldaan moet worden in verschillende situaties. De belangrijkste hieronder is de horizontale verlichtingssterkte (lux). Daarnaast kijken ze naar de gelijkmatigheid, de verblindingswaarde en de kleurweergave. Voor de buitenlucht adviseert de KNLTB padel- en tennisbanen verlicht te zijn met een minimale verlichtingssterkte van 300 lux. Voor officiële wedstrijden in KNLTB verband is dit zelfs vereist. Echter wordt een minimale verlichtingssterkte van 500 lux aangeraden voor de beste spelervaring. Om meer inzicht te krijgen in alle vastgelegde prestatie-eisen kunt u terecht op deze pagina van de KNLTB. Onderstaand kunt u de tabel vinden die een overzicht geeft van de verschillende vereisten.

KNLTB CategorieNEN-EN classificatieGemiddelde horizontale verlichtingssterkte (lux)GelijkmatigheidVerblindings-waardeKleurweergave (Ra)
1Klasse I Inter- nationaal en nationaal (top)niveau ≥ 500 ≥ 0,7 buiten/binnen ≤ 50 ≥ 60 
2 t/m 8 Klasse II Landelijk en regionaal niveau ≥ 300 ≥ 0,7 ≤ 50 ≥ 60 
9Klasse III Training en recreatie ≥ 200 ≥ 0,6≤ ≤ 55 ≥ 20 

Omgevingsvergunningen

Om een padelbaan te bouwen is het verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen. Hierbij controleert de gemeente op specifieke omstandigheden, zoals de ligging. Het is daarom van essentieel belang om altijd in gesprek te gaan met de gemeente over de regels en eisen. Daarnaast is het ook belangrijk om in overleg te gaan met de omwonenden. Vooral aangezien padel slecht in het nieuws is gekomen vanwege geluids- en lichtoverlast.

Als jouw padelbaan dicht bij de bebouwde kom ligt kunnen omwonenden snel last krijgen van deze problemen. Bescherm jezelf hiertegen. Het is mogelijk om onderzoek te doen naar geluids- en/of lichthinder overlast (lees er hier meer over). De makkelijkste oplossing is echter om verlichting te installeren die geen lichthinder veroorzaakt. De lichten van Padelverlichting voldoen automatisch aan alle eisen van de KNLTB voor padel. Deze armaturen zijn namelijk specifiek ontworpen met het idee om lichthinder voor de omgeving tegen te gaan. Zowel omwonenden, spelers als flora en fauna. Met onze verlichting ben je dus bij voorbaat beter beschermd tegen aanpassingen van de richtlijnen door de wet of de KNLTB. 

Meer weten over het verlichten van padelbanen? Bekijk onze gespecialiseerde LED armaturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.